Články - 2022

Prosinec 26th

Mamut - Tomáš Hruška; *25.4.1972 - † 24.12.2022

Není to zrovna příjemná zpráva o Vánočních svátcích. Další z členů, který zanechal výraznou stopu v oddíle, už není mezi námi.
Věnujte vzpomínku na Mamuta při prohlížení fotografií.





Prosinec 17th

21. Adventní výprava - Bohumínské bunkry * K3

Když jsem na 19. oddílovce 9. prosince opatrně zjišťoval, kam chce vyrazit oddílová omladina na prosincovou výpravu, modlil jsem se za to, že nikam. Byly však navrženy tři možnosti. Odehrát vánoční turnaj v discgolfu v Dubině a pokračovat ve výpravě až na „Konec světa“ do Prstné. Předpoklad – bez sněhové pokrývky, bo jak budeš hledat „létající“ talíř (bílý) ve sněhu?

Druhá výprava je „srdcovka“ – Skalka v Beskydách. „Mona, a bereme boby?“, ptá se Startér. Však venku není sníh, na co by nám ty boby byly. (Ó, jak jsem se mýlil! Už na konci oddílovky se opatrně rozesněžilo a během týdne napadaly takové hromady sněhu, co jsme už dlouho neviděli.)
Po vyhlášení třetího návrhu výpravy, zavládl aplaus. Naprostý souhlas. Vyrazíme na linii „bohumínských bunkrů“ I. republikového těžkého opevnění. „Učitel“ může jet na kole, (jako před třemi lety), a nakonec skončíme v aquaparku „Bospor“ v Bohumíně.

Prosinec 3rd

18. - II. tělocvična Zimní 13* - opičí dráha * K3

 

Prosinec 1st

Šifrovací adventní kalendář 2022

Šifrovací adventní kalendář 2022
aneb vánoční tradice a zvyklosti z celého světa.

Přátelé, kamarádi,
doba čekání na Ježíška se neskutečně vleče. Ráno je dlouho tma, odpoledne zase brzy. Venku bývá vlezlo a pošmourno. Pro zpestření tohoto času poslouží šifrovací adventní kalendář!

Na každý den od 1. do 24. prosince je připraven jeden šifrovací úkol. Některé šifry je potřeba si vytisknout a rozstříhat. Výsledkem každého úkolu bude vždy jedno smysluplné české slovo. Věříme, že se vám podaří odhalit všechna hesla.

Závěrečná šifra (24.) šifra využije všechny předchozí. Pro vyřešení závěrečné šifry je potřeba, abyste si uschovali všechna předchozí zadání a měli zapsaná jejich hesla.

Listopad 23rd

15. podzimní - 103. RODEO na Tvrzi; 16. - 20. listopadu 2022

103Podzimní RODEO na Tvrzi  (klikni na obrázek)

  středa 16. listopadu 2022
Meteorologové se zase jednou předvedli. Sleduji předpověď a nestačím se divit. Každých osm hodin změna předpovědi. Jednou má sněžit a mrznout, pak zase pršet a nemrznout, mlhy a inverze. Kromě vichřice a lesních požárů předpověděli všechno, co šlo. A ono jim to nakonec vyšlo. Zažili jsme každou z předpovědí, teda kromě vichřice a lesního požáru.
Ještěže jsem nekouknul na předpověď na D1. To bychom asi raději ani nikam nejeli.
Jako předvoj odjíždím já s Tonckem, Infinem, Pištou a Donutem. Jedeme už v 13:00. U Olomouce míjíme těžkou dopravní nehodu. Dálnice v protisměru stojí. Na místě je kompletní záchranný sbor, včetně vrtulníku. Volám Ursusovi, který jede z Prostějova do Karviné pro další kluky s odjezdem v 16:00. Nehodu sice objel, ale zůstal viset v koloně u Hranic. Jeho osádka (Vítek, Séba, Startér a Júňo) jsou odvoláni ze sraziště u klubovny a čekají na auto u Vítka doma. Dalších sedm členů nabírá Jirka. Přemluvil jsem ho, ať nasadí zadní sedačky. Původně měl jet ještě Meďák, ale onemocněl a bylo pro něj lepší, když zůstal doma.

Listopad 12th

14. - I. tělocvična Zimní 13* - S.A.C. * K3

„Když to slunce tak svítí do těch očí ani mě nepřekvapuje, že může dojít k nějaké dopravní nehodě!“, plácá Lála. To slunce, toho velmi chladného rána, opravdu valilo do naších očí a celou cestu na kolech do tělocvičny nás doprovázelo. Z Petrovic k Tesarčíkovi, pak dále ke kasárnám – kolem pískovny – přes „Mizerov“, až na točnu autobusové linky číslo 9, dnes 519 – bacha, ale to je už v „Ráji“. Polovina oddílu je zde. A ještě nějaký „rybízák“ v půlčtvrtečním kabátu, kraťasech a s čepicí „bekovkou“, se tu poflakuje. Málem mě oblilo, když mi ruku podává a já poznávám, že je to Sob! Cpu do sebe marmeládový koblih, to abych se uklidnil.

 

 

Listopad 5th

Radíkov - Kartouzka - Sv. Kopeček, 5. listopadu 2022 * O3

"Je ráno, Sámbhar zatroubil, jednou a vícekrát, a při jezírku hlubokém laň vyrazila poskokem. Sám jsem tam také zabloudil, jednou a vícekrát.
Je ráno, Sámbhar zatroubil, jednou a vícekrát. Slídivý vlk jelena zhled, smečce to běžel povědět. Po stopě se pak hnali vpřed, jednou a vícekrát.
T
o ráno zle houf vlků vyl, jednou a vícekrát. Země se nohy nedotknou, zrak pronikne i hustou tmou, tak v džungli za kořistí jdou, jednou a vícekrát."

Lovecká píseň séónijské smečky (Knihy džunglí)

Proč tento úvod? Jednoduše proto, že tato báseň (píseň) vypůjčená z knihy Rudyarda Kiplinga, provázela hochy po celou výpravu. Ale pěkně popořadě…

Říjen 31st

70. podzimní RODEO - Blansko a okolí, 21. - 23. října 2022 * O3

Den první, pátek 21. října 2022
S brzkým srazem, stanoveným na 14:50 jsem pravděpodobně některým, zejména rodičům, přivodil menší či větší porci stresu. Ale zkrátka to bylo potřeba. Kromě již dříve omluveného Bubna (zakoupené vstupenky na Comic  Con) a aktuálně omluveného Skye (nemoc) ve stanovenou dobu nebyl na srazu E.T., který, bohužel, nestihl odjezd vlaku. S jeho tatínkem jsme se poté skrze SMSky zkoušeli domluvit, že by ho přivezl za námi. Jenže dnes už to nešlo z jejich strany a v sobotu ráno budeme už v 7:40 odjíždět busem na Skalní mlýn. Škoda.  Do Bouzova, rozuměj rychlík R 906, jsme se dostali bez problémů a všichni si dokonce našli i místo k sezení. Malá komplikace nastala v Brně, jelikož železniční trať směrem na naší cílovou stanici, tedy Blansko, je uzavřená a my jsme se museli přesunout přelidněným podchodem před hotel Grand a najít zastávku náhradní autobusové dopravy XS2B.

Říjen 16th

Pracovní výprava na Tvrz; 14. - 16. říjen 2022 * OK3

Každopádně podařená akce. Jen na mě padla v úterý chřipka a já do sebe valil paraleny až do pátku, abych nemusel Meďákovi říct, že nejedu. Postupně pro nemoc odpadl i Kamo a Maroš zahlásil účast jen na jeden den. Všichni přijíždíme v pátek v podvečer, až večer. První jsou zde Pražáci Mour a Tom.
Postupně přijíždí (nevím přesné pořadí), Vitas, Bubák, Kassa, Patka, Miky, Ursus, Jaryn.
Večer se jen zabydlujeme a pak začíná diskusní kroužek. Končíme až kolem půl třetí. Tom si domluvil spaní na Valáškovém Gruntu, protože s námi by se prý nevyspal. V noci přesun na kole. Chtěl jsem ho tam odvést autem, ale on je prostě sportovec. Jen jsme ho znova upozornili na ležící balvan na cestě. V noci asi hůře viditelný.

Říjen 9th

09. Veľká Rača, 8. října 2022 * K3

Jedenáct volných míst pro tuto výpravu. Někteří ovšem o výpravě předem nic nevěděli. Nevadí, i tak se na všechny, kteří projevili zájem dostalo. Večer, po uzavření cestovní pojistky, píše Vrána na WhatsApp, že nepojede. Uvolněné místo zkouším ještě přes Infina nabídnout Bulharovi. Ten ale účast odmítá. Protože je už pozdě, nechávám volné místo být. Kdo na výpravu chtěl, ten jede.
Sraz u klubovny v osm. Všichni jsou zde včas. Kontrola cestovních dokladů, pro jistotu. Určitě nás čeká na hranici kontrola a nerad bych to řešil až na přechodu v Mostech. Zvláště, když vím, že proběhne až cestou zpět ze Slovenska.
Cesta trvá necelou hodinu. Bez komplikací. Jen sleduji teploměr. Doma 8 °C, v Těšíně 14 °C, v Oščadnici Dedovka 7 °C. Navíc na parkovišti trochu fouká. Oblékáme se. Séba a Startér nasazují i zimní čepice. Nad námi je blankytná obloha.